Ако научихме нещо през 2020 г., то това е, че на

...
Ако научихме нещо през 2020 г., то това е, че на
Коментари Харесай

Шест тенденции във фирменото обучение през 2021 г.

Ако научихме нещо през 2020 година, то това е, че на процедура всичко е допустимо и че, както сподели японският мъдрец Окакура Какузо, изкуството на живота е непрекъснато пренастройване на нашата среда. През цялата тази година видяхме по какъв начин фирмите и експертите трябваше да се приспособяват бързо към измененията в работната среда и към новите модели на отдалечена работа. А това изисква дълги часове образование от страна на всички служащи и нуждата фирмите да демократизират образованието в своите екипи, написа.

Преди пандемията подобряването на уменията е било приоритет за доста организации, но сега вече се е трансформирало в наложително условие.  Udemy for Business, продуктът на Udemy за образование, ориентиран към работната среда, показва отчета Learning Trends in the Work Environment 2021 (Тенденции в образованието на работното място 2021). Проучването оценява развиването в образованието през 2020 година и дава отговор на въпроса кои ще са тенденциите и уменията, които ще оформят работната среда през идната година.

Данните от изследването демонстрират, че има доста нарастване на % на световната работна мощ, която е избрала да се образова през 2020 година (38%) спрямо 2019 година (14%). Това е разлика от над 20 процентни пункта, която се дължи основно на възходящия брой организации, които признават за съществуването на разлика в уменията на сегашния пазар на труда, както и тяхната отговорност да се опитат да я понижат.

Изследването разкрива, че главната цел на стратегиите за образование и развиване през 2020 година в фирмите е да се понижи разликата в уменията (62%), последвана от нуждата от стимулиране на растежа на организацията (46%) и възстановяване на ангажираността на чиновниците към компанията (44%). В този смисъл 57% от служащите настояват, че са удовлетворени от стратегиите за образование и развиване на техните организации.

Ако се разгледат пречките, които стоят сред усвояването на нови умения или актуализирането на съществуващите, основните фактори, изразени от интервюираните, са неналичието на време (61%) и бюджетните ограничения (42%).

Тенденции в образованието през 2021 година

Психично благоденствие и продуктивност. Световната здравна организация разкри, че депресията и тревожните разстройства, които водят до загуба на продуктивност, костват на международната стопанска система трилион $ всяка година. В този смисъл благосъстоянието на работното място се трансформира в основен въпрос: търсенето на тези умения нараства непрестанно през 2020 година и прогнозите демонстрират, че тази наклонност няма да спре.

Сред уменията, които са нарастнали най-вече през 2020 година, свързани с психическото богатство, откриваме: ръководство на тревогата (с нарастване от 3,967% по отношение на 2019 г.) и резистентност (+ 1,296%). Докато свързани с продуктивността са контролът на времето (+ 990%) и мотивацията (+ 855%).

Сътрудничество. С пандемията информационните процеси сред чиновниците бяха съществено нарушени. Работата от у дома изисква добър водач, който знае по какъв начин да управлява, както и спомагателни старания за поддържане на контакт и развиване на екипния дух. През 2020 година огромното търсене на информационни и лидерски умения демонстрира интереса на чиновниците на всички йерархични равнища към образование в тези области за възстановяване на работата в екип.

Сред уменията, които са нарастнали най-вече през 2020 година, свързани с връзката, са: способността за слушане (+ 1,650%) и бизнес връзката (+ 1,585%). Докато тези, свързани с водачеството, са: многообразие и приобщаване (+ 1,259%) и потенциал за взимане на решения (+ 1,240%).

Работа с данни. Науката за данните към този момент не е единствено за учените. Всяка дисциплинираност има собствен личен вид данни и от ден на ден чиновници се учат да употребяват капацитета ѝ. Това от своя страна улеснява вземането на решения.

Лидерите в класацията на уменията, нарастнали най-вече през 2020 година, са свързани с разбора на данни: Salesforce (+ 664%) и SAP (+428). Докато при уменията, свързани със софтуера за визуализация на данни, срещаме Гугъл Sheets (+ 858%).

Автоматизация на науката за данните. Мащабният прогрес в автоматизацията и изкуствения разсъдък разреши основаването на нови принадлежности за разбор на данни, които автоматизират огромен брой повтарящи се задания. Това дава опция да се проучват невъобразими количества данни за секунди и разрешава на учените да ускорят процесите и да отделят повече време за създаване на тактики и решения.

Сред уменията, които са нарастнали най-вече през 2020 година, свързани с автоматизираното образование, са: PyTorch (+ 542%) и Tensorflow (+ 458%). Въпреки че измежду обвързваните с автоматизация на данните умения, се открояват съхранението на данни (+ 1,488%) и моделирането на данни (+ 466%).

Хибридни функции. Разширяването на полето на експертиза дава опция на другите чиновници на компанията да схванат по-добре процеса на основаване на артикул или програмен продукт. Този обзор усъвършенства вземането на решения и знанията им. Така гъвкавото ръководство на планове и хибридните функции последователно се трансформират в норма, като от ден на ден чиновници диверсифицират региона на експертизата, обвързвана с тяхната роля.

Сред уменията на DevOPs, които са нарастнали най-вече през 2020 година, са: JMeter (+ 2,590%) и Docker Certified Associate (+ 1,308%). Докато тези, свързани с изчислителните облаци, са при Microsoft AZ-900 (+ 2,417%) и Гугъл Cloud (+ 1,381%).

Кибер отбрана. С необятното разбиране на отдалечената работа, отбраната на данните се трансформира в главен проблем за IT отделите. Тъй като чиновниците към този момент не са в сигурната мрежа на организацията си и мнозина даже са почнали да работят със лични екипи, е трябвало да се оправят с увеличението на хакерските атаки.

Киберсигурността се трансформира в предпочитан въпрос за доста компании, които се пробват освен да избегнат финансови, осведомителни и осведомителни загуби, само че и загубата на репутацията си. Въпреки че фирмите работят по нея, през днешния ден 44% от организациите към момента не дават на чиновниците си образование по киберсигурност.

Сред уменията, свързани с киберсигурността, в които чиновниците са били подготвени най-вече през 2020 година, са етичното хакерство (+ 418%) и DevOPs (+ 397%). 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР